Minimoidaan ruokahävikki - Miten meidän perheessä toimitaan?
Ruokahävikin minimoiminen on itselleni sydämen asia, pidän sitä hyvin tärkeänä osana meidän perheen arkea. Perheessämme yritetään olla tarkkoja sen suhteen, ettei ruokaa menisi hukkaan. Se miten siinä onnistumme, on monen asian summa. Käymme kerran viikossa isosti ruokakaupassa ja pyrimme suunnittelemaan valmiiksi, että mitä ruokia viikolla valmistamme. Silloin tällöin käymme viikon kuluessa täydentämässä jääkaappia muutamilla raaka-aineilla, jos vaikka innostun leipomaan jotain. Kuitenkaan joka viikkoa täydennyksiä ei tarvitse tehdä. Näin turhia ostoksia tulee harvemmin tehtyä.
Mitä ruokia sitten valmistamme, kun jääkaapissa on jäljellä valon lisäksi vain jämiä? Pyrimme syömään jääkaapin aina lähes tyhjäksi ennen seuraavaa viikkokauppaa. Meidän perheen suolaiset hitit jääkaapin jämistä ovat uunileivät, tortillapizzat, suolaiset munakkaat ja erilaiset salaatit. Näihin nimittäin sopivat hienosti mitkä tahansa täytteet, kuten pian vanhaksi menevät kinkkupaketin jämät, ylikypsät tomaatit, fetajuustokuutiot ja kananmunat. Myös vanhenevat leivät ja tortillapohjat tulee näin käytettyä. Lisäksi uunijuurekset ja kasvispannu uunissa ovat olleet suosittuja sillon, kun juurekset ovat pian itäneitä ja vihannekset ylikypsiä taikka muuten huonoksi meneviä.
Jäämäruokahitit makeiden osalta ovat olleet meillä taas seuraavanlaisia, joita tuleekin tehtyä yllättävänkin usein: vanhaksi menevästä jugurtista ja ylikypsistä banaaneista on hyvä valmistaa herkullista banaanikakkua tai banaanimuffineja. Kuivahtaneesta pullapitkosta on taas hyvä tehdä köyhiä ritareita. Myös pannukakkua ja lettuja tulee tehtyä silloin, jos maitolitra on yllättäen menossa vanhaksi. Näiden lisäksi myös erilaisiin smoohieihin on helppo käyttää pian vanhaksi menevät rahkat ja jugurtit.
Tässä siispä vähän omia ajatuksiani aiheesta ja siitä, että miten meidän perheessä ruokahävikkiä pyritään vähentämään, oli kyse sitten arkiruuasta tai juhlista. Olipas mukava taas pitkästä aikaa kirjoitella, mutta nyt kuitenkin sauna kutsuu! Olisi kiva kuitenkin kuulla tästä aiheesta teidänkin ajatuksia. Miten teillä on ruokahävikin laita? Vinkkejä sen minimioimiseen?
Mukavaa viikonlopun jatkoa ja rentoa lauantai-iltaa!
Kommentit
Ylijääneestä kaurapuurosta saa herkullisia sämpylöitä ja perunamuusin jämistä voi tehdä perunarieskoja. Ylikypsät banaanit ovat mitä parhaimpia meidän lasten herkkuun smoothiet.
Jos tuntuu siltä että nyt ei esim omenat meinaa millään mennä kaupaksi hedelmäkulhosta kuorin ja pilkin ne ja laitan omenapalat pakastimeen. Sieltä niitä on helppo ottaa kun tekee esim omena-kaurapaistosta.