Minimoidaan ruokahävikki - Miten meidän perheessä toimitaan?


Ruokahävikin minimoiminen on itselleni sydämen asia, pidän sitä hyvin tärkeänä osana meidän perheen arkea. Perheessämme yritetään olla tarkkoja sen suhteen, ettei ruokaa menisi hukkaan. Se miten siinä onnistumme, on monen asian summa. Käymme kerran viikossa isosti ruokakaupassa ja pyrimme suunnittelemaan valmiiksi, että mitä ruokia viikolla valmistamme. Silloin tällöin käymme  viikon kuluessa täydentämässä jääkaappia muutamilla raaka-aineilla, jos vaikka innostun leipomaan jotain. Kuitenkaan joka viikkoa täydennyksiä ei tarvitse tehdä. Näin turhia ostoksia tulee harvemmin tehtyä.

Mitä ruokia sitten valmistamme, kun jääkaapissa on jäljellä valon lisäksi vain jämiä? Pyrimme syömään jääkaapin aina lähes tyhjäksi ennen seuraavaa viikkokauppaa. Meidän perheen suolaiset hitit jääkaapin jämistä ovat uunileivät, tortillapizzat, suolaiset munakkaat ja erilaiset salaatit. Näihin nimittäin sopivat hienosti mitkä tahansa täytteet, kuten pian vanhaksi menevät kinkkupaketin jämät, ylikypsät tomaatit, fetajuustokuutiot ja kananmunat. Myös vanhenevat leivät ja tortillapohjat tulee näin käytettyä. Lisäksi uunijuurekset ja kasvispannu uunissa ovat olleet suosittuja sillon, kun juurekset ovat pian itäneitä ja vihannekset ylikypsiä taikka muuten huonoksi meneviä.

Jäämäruokahitit makeiden osalta ovat olleet meillä taas seuraavanlaisia, joita tuleekin tehtyä yllättävänkin usein: vanhaksi menevästä jugurtista ja ylikypsistä banaaneista on hyvä valmistaa herkullista banaanikakkua tai banaanimuffineja. Kuivahtaneesta pullapitkosta on taas hyvä tehdä köyhiä ritareita. Myös pannukakkua ja lettuja tulee tehtyä silloin, jos maitolitra on yllättäen menossa vanhaksi. Näiden lisäksi myös erilaisiin smoohieihin on helppo käyttää pian vanhaksi menevät rahkat ja jugurtit.




Kun arjen jämäherkuista siirrytään juhliin, on niistä ylijäänyt  ruoka varmasti vähintäänkin yhtä yleistä. Tähän juhlien ylijäämäruokiin yksi hyvä vinkki on pakastaminen!! Tammikuussa järjestimme poikamme ristiäiset kotonamme, ja ruokaa sinne tehtiin paljon. Sukulaisia juhliin tuli pitkänkin matkan takaa. Onni on isovanhemmat, jotka auttoivat näissä tarjoiluissa vauva-arjen keskellä. Kutsuimme vielä ristiäisten jälkeisenä päivänä ystäviämme ristiäiskahville, sillä tiesimme jo etukäteen, että ruokaa ja herkkuja tulisi jäämään paljon yli. Kaikeasta huolimatta lihapullia, suolaisia piiraita, porkkanakakkua ja muita makeita piiraita jäi niin paljon yli, että pakastimme ne. Yllättävän monia ruokia voi hyvin siispä pakastaa, unohtamatta piirakoita ja kakkuja! Ne maistuvat hyvältä myös pakastaminen jälkeenkin. On ihanaa kun ruokaa ja herkkuja on pakkanen täynnä, josta voi sitten vain sulatella vierasvaraa.





Tässä siispä vähän omia ajatuksiani aiheesta ja siitä, että miten meidän perheessä ruokahävikkiä pyritään vähentämään, oli kyse sitten arkiruuasta tai juhlista. Olipas mukava taas pitkästä aikaa kirjoitella, mutta nyt kuitenkin sauna kutsuu! Olisi kiva kuitenkin kuulla tästä aiheesta teidänkin ajatuksia. Miten teillä on ruokahävikin laita? Vinkkejä sen minimioimiseen?

Mukavaa viikonlopun jatkoa ja rentoa lauantai-iltaa!









Kommentit

HennaK sanoi…
Meillä käydään myöskin kerran viikossa isoilla ruokaostoksilla. Pyrin aina suunnittelemaan paperille mitä seuraavalla viikolla syötäisiin. Joka päivä en tee uutta ruokaa vaan teen jo viikkosuunnitelmaan päiviä jolloin syödään edellisten päivien jämiä.
Ylijääneestä kaurapuurosta saa herkullisia sämpylöitä ja perunamuusin jämistä voi tehdä perunarieskoja. Ylikypsät banaanit ovat mitä parhaimpia meidän lasten herkkuun smoothiet.
Jos tuntuu siltä että nyt ei esim omenat meinaa millään mennä kaupaksi hedelmäkulhosta kuorin ja pilkin ne ja laitan omenapalat pakastimeen. Sieltä niitä on helppo ottaa kun tekee esim omena-kaurapaistosta.
Meillä myös juurikin näin, että samaa ruokaa syödään arkisin yleensä kaksi päivää☺️ Tuota kaurapuurosta sämpylöitä täytyy kyllä ehdottomasti tehdä ja samoin nuo omenat,niin niitä täytyy kokeilla paloitella pakkaseen! Hyvä idea, koska niitä tulee ostettua usein niin paljon, että saattaa jäädä yli. Usein käytän omenalohkoja myös salaatteihin.